blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG partisan
ČLÁNKY
DISKUSIE
2
SLEDUJETE BLOG
Mobilné hry a technológie
Partisan



Tak šiel čas: Chronológia mobilnej závodnej série Asphalt
pridal Partisan 6.10. 2015 o 14:01



Bude to už pomaly jedenásť rokov, čo na našich handheldoch a mobiloch pristál prvý diel kultovej závodnej série Asphalt z dielne Gameloft-u. Stalo sa tak 21.novembra 2004. Úplne prvým titulom s vôňou spálených pneumatík a nitra bol dnes už legendárny Asphalt Urban GT. Hra najprv vyšla pre Nindento DS a Nokiu N-gage. Už druhého decembra štúdio prinieslo J2ME (java) verziu pre ostatné mobilné telefóny. Po tratiach sme sa preháňali v 23 licencovaných autách. Parádna závodná hra vzbudila vlnu pozornosti a tak mohli hráči po celom svete dúfať v pokračovanie.

Čakanie našťastie netrvalo dlho. Už o rok 30.decembra 2005 pristál na našich zariadeniach nový diel. Tentoraz niesol podtitul Urban GT 2.  Opäť sme dostali kvalitne spracovanú závodnú hru tentoraz pre Nintendo DS, N-Gage, Symbian OS,J2ME a po novom aj PSP (2007).

Opäť sme čakali rok, no vyplatilo sa. Asphalt 3: Street Rules priniesol poriadnu porciu napätia a nervy ničiacich závodov. Chuť si tento raz museli nechať zájsť majitelia Nintenda DS. Miesto toho pribudol port na Windows Mobile.

Až s príchodom Asphalt 4:Elite Racing (august 2008) môžeme hovoriť o ozajstnej multiplatformovej závodnej hre. Pribudla podpora iOS, BlackBerry OS, nechýbal N-Gage, J2ME, Windows Mobile, Symbian OS a DSi.

Ďalším prírastkom do série sa stal v roku 2009 Asphalt 5, ktorý priniesol plnohodnotný arkádový zážitok na zariadenia s iOS, Palm OS,  Symbian OS, Bada a Windows Phone 7. Konečne sa však dočkali aj majitelia telefónov s operačným systémom od Google. Prevetrali sme dovedna 30 licencovaných motorových tátošov v 17 prostrediach. Na smartfónoch sme si mohli užiť lokálne súboje prostredníctvom Wi-fi a bluetooth. Nechýbal ani globálny internetový multiplayer.

K platformám z piateho dielu pribudla aj verzia pre OS X v hre s názvom Asphalt 6: Adrenaline. Opäť sa tak stalo s ročným rozostupom oproti predošlému dielu. Medzi prostrediami nechýbala exotika v podobe Tokya, Monte Carla, Šanghaja alebo Havany. Android verzia prišla s exkluzívnymi prostrediami v podobe Rio de Janeiro, Detroitu a Hong Kongu. Gameloft opäť navýšil počet áut (42), ktoré boli už tradične riadne licencované. 

Asphalt 7: Heat priniesol v roku 2012 malú revolúciu. Stal sa prvou hrou zo série, ktorá bola prispôsobená aj na Apple iPad. Po hrateľnostnej stránke bol tento diel takmer totožný s predošlými. Už tradične prešla výraznou zmenou grafická podoba hry. Riadne sa zväčšil aj vozový park, ktorý tak činil 80 poriadne zaujímavých kúskov. Pokiaľ "šestka" priniesla herný zážitok na OS X, "sedmička" rozšírila svoje pole pôsobnosti aj na Windows 8. 

Zatiaľ posledným kúskom série je Asphalt 8: Airborne. Ten sa na našich zariadeniach udomácnil už v roku 2013 a od tej chvíle čakáme na jeho nástupcu. Osmička priniesla strhujúcu grafiku, porciu automobilov, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani tituly z "veľkých" platforiem a hlavne stále sa rozširujúci herný obsah vďaka pravideľným updateom. Nechýba obľúbený tuning, niekoľko druhov závodov a množstvo tratí. Obľúbený je aj vydarený multiplayer. Novinkou bol režim "Infected", kde závodníci unikali pred infikovanými protivníkmi, ktorí však po čase vybuchli, no mohli rozširovať nákazu medzi ostatných. Odmenou im bol nekonečný prísun nitra. 

*Okrem toho sa v sérii nájdu aj mierne odklony od pôvodného jadra. Jedná sa o tituly Injection (PS Vita), Nitro (Android, J2ME) a Asphalt 3D (3DS). Tie však do tohto článku venovanému samotnej hernej sérii a jej pokračovaniam pliesť nebudem.

Pozrite si chronologické video, ktoré zachytáva vývoj jednotlivých hier zo série Asphalt!


PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Call of Duty pre mobilné zariadenia? To ...
[ 7.10.2015] (príspevkov 0)